Verdeliet 10 jaar vrijwillige medewerkers

Het zoemt bij Wereldtuin Verdeliet. Dit voorjaar niet alleen vanwege de jaarlijkse terugkerende activiteiten, zoals bijvoorbeeld het klaarmaken van de moestuinbedden. Nee, 2023 is een bijzonder jaar voor Verdeliet en haar vrijwillige medewerkers. Verdeliet is jarig en viert 10 jaar Verdeliet! 

Achter de schermen zijn een aantal van onze vrijwilligers al een hele tijd druk doende met voorbereidingen om dit kristallen jubileum te kunnen vieren met de vrijwillige medewerkers, de wijkbewoners van de Valuwe, samenwerkingspartners, sponsoren en iedereen die geïnteresseerd of nieuwsgierig is. Daarnaast willen we natuurlijk dat de tuin, de kas, de werkplaats, de loods, de winkel en het atelier er spik en span uitzien voor onze 10e verjaardag. Het wordt een feest waarbij de poort voor iedereen geopend zal zijn.
(let op, op zaterdag 20 mei is Verdeliet gesloten vanwege onze feestdag voor de vrijwillige medewerkers).

Doen, Delen en Beleven

Wereldtuin Verdeliet is een ecologische en duurzame moestuin, maar misschien nog meer een plek waar veel sociale activiteiten plaatsvinden en waar op ieder moment van de dag een bijzondere ontmoeting voor het grijpen ligt. Alles is volop in beweging in en rondom de tuin. Ons motto 'Doen, Delen en Beleven' staat daarbij, als altijd, centraal.
Het zaadje 'Wereldtuin Verdeliet' werd 10 jaar geleden als burgerinitiatief geplant en is ondertussen uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met ruim 100 vrijwillige medewerkers die samen het kloppende, warme hart van Verdeliet vormen. 

Verdeliet is en betekent voor iedereen iets anders. Je kunt gewoonweg in de buitenlucht je handen uit de mouwen steken. Je kunt er oefenen met de Nederlandse taal. Je kunt er onderzoeken waar je goed in bent. Je kunt er contact hebben met andere medewerkers. Je kunt er fijn en in je eigen tempo werken, samen of alleen. Je mag er  fouten maken. Je kunt er kennismaken met andere culturen. Je kunt ontdekken wie je bent en wat je wilt en je mag je kwetsbaarheid laten zien. Maar het is bovenal een plaats waar je je thuis kunt voelen.

Agenda jubileumjaar Wereldtuin Verdeliet:

Tuinmaatjes ~ vrijdag 14 en zaterdag 15 april 2023

Om iets terug te doen voor de wijk De Valuwe wil Verdeliet iets doen voor de wijkbewoners die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Met Tuinmaatjes gaan vrijwilligers op vrijdag 14 april en zaterdag 15 april, tussen 09.00 en 17.00 uur de tuinen opknappen van 4 wijkbewoners uit De Valuwe, die dit zelf - om verschillende redenen - niet (meer) kunnen. De mensen worden geholpen bij het onderhouden van hun tuin, die duurzaam en onderhoudsarm wordt beplant. 

Dit project is vanuit een idee van een vrijwillige medewerker bij Verdeliet ontstaan, maar is een mooi samenwerkingsproject geworden met Sociom, Mooiland, Groei & Bloei, Kazmous (werkbedrijf vluchtelingenzorg) en de gemeente Land van Cuijk (wijkmeester De Valuwe en de afdeling Sociaal Domein). Gezamenlijk zullen we dit mooie project organiseren en in uitvoering brengen. We gebruiken die dagen ook de faciliteiten van het wijkcentrum MFA in de Valuwe voor koffie/thee en lunch.  

Na 14 en 15 april kunnen de bewoners rekenen op ondersteuning in het onderhouden van hun tuinen, in ieder geval 2x per jaar. En hopelijk kunnen we buren/bewoners uit de wijk vinden die (tussentijds) ook een handje willen helpen. Op deze manier kunnen bewoners weer prettiger wonen. Daarnaast brengt Tuinmaatjes meer groen in de wijk, wat een positief effect heeft op de gezondheid van mensen, de natuur en de leefbaarheid in de wijk. 

Naast de genoemde samenwerkingen wordt dit project ondersteunt door 2e jaars studenten van de HAN, opleiding Social Work. Zij zullen op 15 februari het project Tuinmaatjes door Sociom aangeboden krijgen als stage-opdracht. Het doel is namelijk om Tuinmaatjes in de toekomst een blijvende activiteit te laten worden, voor en door de wijk De Valuwe. 

Poëtisch ontbijt ~ zondag 23 april 2023

Gedichten, muziek en een (h)eerlijk ontbijt op zondag 23 april. Het recept van het poëtisch ontbijt van Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Tijdens het ontbijt treden Wout Waanders en Marijke Hanegraaf op in de kas van onze tuin. Ook zal er muziek te beluisteren zijn van Philip Schuddeboom (viool), Menno van der Reijden en Jeroen van Bommel (gitaar) en Mathieu Moons (contrabas). Het programma van het poëtisch ontbijt is van 09.30 - 11.30 uur en kost €15,- per persoon inclusief eten en drinken. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 19 april, via e-mail info@verdeliet.nl (onder vermelding van je naam, telefoonnummer en het aantal personen waarmee je wilt aansluiten bij het ontbijt). Wil je meer weten over de dichters die komen? Klik dan hier voor meer informatie. 

Jubileumfeest vrijwillige medewerkers ~ zaterdag 20 mei 2023 (let op: Verdeliet is dan gesloten voor bezoekers)

Op zaterdag 20 mei hebben we een mooi programma samengesteld om gezamenlijk met de vrijwillige medewerkers 10 jaar Verdeliet te vieren. Zo beginnen we de ochtend met een mindfulness wandeling (er zijn twee mogelijkheden om hierbij aan te sluiten van 08.30 - 09.15 uur of van 09.30 - 10.15 uur), waarna we gezellig aan tafel gaan voor een heerlijke brunch om 10.30 uur. 

Nadat we heerlijk genoten hebben van niet alleen de bunch (maar ook van elkaar. Het motto van Verdeliet is niet voor niks Doen, Delen en Beleven) wordt het Poëziepad dat aangelegd is door de tuin heen van Verdeliet, geopend door wethouder Openbare Ruimte David Sölez. Bezoekers van Verdeliet zijn vanaf zondag 21 mei dan ook uitgenodigd om ook te komen genieten van ons Poëziepad en je te laten beroeren door de gedichten. 
Het Poëziepad is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds, Drukker van de regio uit Boxmeer en metaalbedrijf Kepser uit Cuijk

Daarnaast zal ook het labyrint worden geopend. Tijdens NLdoet kon je al een glimp opvangen van het labyrint dat werd aangelegd. Het labyrint wordt geopend door Carin Wennink, zij is één van de labyrintwerkers in Noord-Brabant (meer informatie hierover op www.labyrintwerk.nl of op de website van Carin Wennink haarzelf www.cawen.nl ) . Hierna zal Carin  ook een presentatie geven, waarin ze je meeneemt naar de wereld van labyrinten en wat deze (ook) voor jou kunnen doen of betekenen. 
Titus Peters van Atelier Bladgoud uit Cuijk maakte speciaal voor Verdeliet van het jij-en-ik labyrint dat wij bij Verdeliet hebben aangelegd ook een 'vingerlabyrint'. Mensen die om welke reden dan ook het labyrint niet kunnen lopen, kunnen wel iets van het labyrint ervanren door met de vingers. Door het vingerlabyrint te "lopen" met de eigen vingers. 

In de middag zijn er diverse workshops georganiseerd welke te volgen zijn voor de vrijwillieg medewerkers van Verdeliet. Deze workshops zullen allemaal een link hebben met 10 jaar Verdeliet. Om deze al feestelijke dag geheel in stijl af te sluiten, wordt er een feestavond georganiseerd van 19.00 - 23.30 uur. 

Jubileumfeest Open Dag en Plattelands rondje Land van Cuijk ~ zondag 21 mei 2023

Zoals elk jaar opent Verdeliet haar poorten tijdens het Plattelandsrondje Land van Cuijk. Ook dit jaar combineren wij bij Verdeliet dit met onze Open Dag. Dit jaar zullen wij er een (extra) feestelijk tintje aangeven om ook onze 10e verjaardag met iedereen van binnen of buiten de gemeente Land van Cuijk te vieren. 

Verdeliet zal op zondag 21 mei haar poorten openen van 10.00 - 17.00 uur. Wees welkom om bij ons naar binnen te lopen, we vieren ons jubileum graag met jullie samen! Naast workshops, rondleidingen door onze tuin, de infostand van onze bijengroep (die de bezoekers maar al te graag meer willen vertellen over deze kleine beestjes waar we niet zonder kunnen) zullen er ook activiteiten voor de jongste bezoekers aan Verdeliet zijn. 

Daarnaast zal Marijke van Bergen van Theater Pimpernel als Verhalenboom verhalen vertellen gedurende de dag. Er zullen meerdere voorstellingen tussen 11.00 - 17.00 uur gegeven worden. De voorstelling bestaat uit korte verhalen over bomen en dieren in het bos. Deze verhalen worden op een theaterachtige manier verteld met poppen, zang en zijn interactief met het publiek. Het is leuk voor groot en klein, voor "kinderen" van 2 tot 80 jaar. Kom luisteren, genieten en laat je meenemen naar een wonderlijke wereld van bomen en dieren. 

10 jaar Wereldtuin Verdeliet

Kortom, kom zelf ervaren wat Verdeliet zo bijzonder maakt! De deuren van onze winkel zijn geopend en kom ontdekken welke ecologisch geteelde etenswaren Verdeliet verkoopt. Snuffel rond in onze ontmoetingsruimte en ontdek mooie producten/diensten in de kast 'Ieder zijn vak'. Hierin staan unieke zelfgemaakte cadeautjes. Wandel door de moes-, kruiden- en bloementuin, loop het labyrint, rust uit bij de vijver. Neem een kijkje bij de bijenkasten, ruik de bloemen, struin door het voedselbos, ga op zoek naar de kippen en ontmoet Tina en haar vriendinnen. Maak je eigen gedicht op de poëziewand en geniet van de natuur. 

Wij zien en ontvangen jou graag in de winkel, in de tuin voor een kopje koffie of thee of tijdens één van onze activiteiten welke we komend jaar organiseren bij Verdeliet. 

Groene groeten vanuit een jarig Verdeliet!