Vip rondleiding Verdeliet basisschool De Bongerd Gassel

Tijdens de Open Dag van Verdeliet was er een wedstrijd waarbij je het aantal zaadjes dat in een zaadbommetje gingen kon raden, waar je vervolgens als winnaar een VIP-rondleiding met klasgenoten kon winnen. Er werd volop meegedaan met deze win-actie, maar zoals dat gaat met acties kan er maar één de winaar zijn: Fenna won met haar klasgenoten van basisschool De Bongerd uit Gassel deze mooie prijs. 

Met wat hulp van de moeder van Fenna is Verdeliet vervolgens in contact gekomen met meester Frank van de basisschool, aangezien we de winnaares graag wilden uitnodigen met al haar klasgenoten. Verdeliet is een mooie en leerzame plek voor jong en oud. Gelukkig was het mogelijk om een bezoek aan onze tuin in het schoolrooster van de leerlingen te plannen, dank aan basisschool de Bongerd voor jullie flexibiliteit en enthousiasme. 

Op woensdag 29 juni mochten wij onze VIP-gast Fenna met haar klasgenoten dan ook vol vreugde ontvangen om 09.30 uur. Naast een rondleiding door de moestuin, de belevingstuin, de kas, de winkel, de keuken en het atelier hadden we ook een aantal leuke activiteiten opgezet voor onze VIP en haar gasten. Activiteiten waarmee de 23 kinderen van groep 5 en 6 vooral lekker bezig waren, met in de hoofdrol Fenna. Zo stond er een prachtig versierde stoel voor haar klaar bij binnenkomst. 

De kinderen van groep 5 en 6 waren vooraf door de leerkracht al onderverdeeld in vier groepjes, waarna zij met de hulpouders langs alle activiteiten bij Verdeliet gingen. Bij elke activiteit hadden de leerlingen 15 minuten de tijd om alleen en samen te leren en te ontdekken wat er allemaal in en rondom een (moes)tuin te vinden is.

Waterbeestjes zoeken in de vijver

Voorzichtig en uiteraard onder begeleiding gingen de leerlingen aan de rand van de vijver zitten, waarmee ze met een klein emmertje wat water uit de vijver konden halen om te kijken wat er allemaal in het water leeft. Naast de vissen die zichtbaar te zien zijn zonder loep. Ook werd er meer uitleg gegeven door vrijwillige medewerkers van Verdeliet over de planten rondom en in de vijver en waarom deze planten belangrijk zijn voor de dieren die graag rondom en in een vijver vertoeven. 

Speurtocht door de tuin

Er was een speurtocht door de tuin uitgezet, zodat de leerlingen op zoek konden gaan naar letters. Zij konden aan de hand van foto's deze letters verspreid over Verdeliet vinden. Na het vinden van alle letters was het puzzelen geblazen om er één woord van te maken. Met een hoop enthousiasme gingen de leerlingen aan de slag. 

Het leven van de bij

De bij is Verdeliet en Verdeliet is de bij. Onze geel-zwarte vriendjes mochten dan ook niet ontbreken tijdens deze VIP-rondleiding van Fenna en haar klasgenoten. Graag vertellen we bij Verdeliet meer over deze prachtige insecten en waren de leerlingen een en al oor. We laten graag zien hoe een bijenvolk leeft, hoe de bij dagelijks "werkt" en wat de imkers van Verdeliet doen. Na de uitleg hebben we de leerlingen getrakkeerd om het proeveren van honing. Honing welke op het terrein van Verdeliet door de bijen wordt geproduceerd en door de imkers van Verdeliet meerdere keren per jaar wordt geslingerd.  

Salade maken van groenten en eetbare bloemen uit de tuin

De ochtend van het bezoek van onze winnaares Fenna met haar klagenoten eindigde met het zamelijk maken van een heerlijke salade. Een salade waar groeten en eetbare bloemen uit de tuin ver Verdeliet in verwerkt werden. De kinderen genoten van de salade met vers geplukte groenten en bloemen, fruit en wat te drinken in de Natuurspeelplek, voordat zij weer terug naar school gingen.

Uiteraard hopen wij dat de kinderen niet met een "leeg hoofd" Verdeliet verlaten en dat wij ze op deze manier toch een ontspannen maar leerzame ochtend hebben geboden. Soms is het gewoon leuk om de boeken te kunnen verruilen voor kennis die kinderen zelf ondergaan: door te doen. Het motto van Verdeliet is dan ook Doen, Delen en Beleven en graag stellen wij onze tuin open voor jong en oud. We vonden het erg leuk dat jullie op bezoek waren Fenna en jouw klasgenootjes! Hopelijk heb jullie veel plezier beleeft aan het bezoek aan ons, maar ook aan de kleurplaat die wij Fenna en haar klasgenoten hebben mee gegeven. 
Wij hebben het erg gezellig en leuk gevonden, jullie bezoek aan Verdeliet. “Ik wil hier wel wonen” vertelde een van de kinderen. Een mooier compliment konden we niet krijgen : )