Ben je weleens langs onze prachtige tuin gelopen, gefietst of gereden en nieuwsgierig geweest naar Verdeliet? Verdeliet is een buurttuin in de Cuijkse wijk de Valuwe, waar iedereen welkom is. Jong of oud. We beheren Verdeliet met een grote club, zo'n 120 vrijwillige medewerkers. Het gezamenlijk werken in en rondom de tuinen van Verdeliet doen we met veel plezier. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen beweegredenen om aan te sluiten bij Verdeliet, maar veelal ervaren de vrijwilligers hetzelfde: Verdeliet is veel meer dan alleen een moestuin en maakt gelukkig(er).
Groen maakt gelukkig
Hoe komt dat eigenlijk dat we zo blij worden van groen om ons heen? We associeren de kleur groen met natuur, wat logisch is want planten, bomen en bossen zijn veelal groen. Wel in verschillende kleuren groen natuurlijk. De kleur groen is volgens onderzoek de link tussen groene ruimtes en het welzijn van mensen. Uit het onderzoek bleek dat diegenen die in een buurt woonden waar veel groen is, significant hoger scoorden op de schaal van mentaal welzijn. Het jezelf begeven in het groen schijnt de meest effectieve manier te zijn om gelukkiger te worden, aldus het onderzoek.
Uit een Nederlands onderzoek, dat gepubliceerd is op 16 mei 2017, blijkt dat groen ook een positieve factor is voor het hebben van blije buurtbewoners en hun tevredenheid over de buurt. Nu vinden wij bij Verdeliet dat niet zo gek. De groene "oase" die Verdeliet is, is natuurlijk een stuk fijner om naar te kijken dan een muur van beton.
Hup, tuinieren maar
Het aanleggen van een moestuin en het verzorgen hiervan, werkt stressverminderend. Ook is het zo dat het je humeur positief beïnvloed. Tijd spenderen in het groen zorgt voor minder stress, minder gezondheidsproblemen en een betere algemene gezondheid. De combinatie van tuinieren, het buiten bezig zijn en sociaal contact hebben zorgen voor positieve resultaten. Dat is niet zo gek, want hoewel tuinieren een simpele activiteit lijkt, heeft het een grote invloed op ons welzijn. Contact hebben met de natuur heeft in het algemeen een therapeutische werking. En voor kinderen zou het zelfs helpen zich beter te kunnen concentreren. Niet voor niets is forest bathing, waarbij je jezelf urenlang onderdompelt in de natuur, een steeds groter fenomeen aan het worden.
Waar komt deze positieve invloed vandaan? Als we in de geschiedenis van de mens duiken, is het relatief helemaal nog niet zo lang geleden dat we zelf huizen, straten, dorpen en steden zijn gaan bouwen. Voor deze tijd zijn we altijd sterk verbonden geweest met groen: de natuur. De natuur ingaan zou in zekere zin dus kunnen voelen als thuiskomen. En tuinieren? Dat doet ons simpelweg denken aan natuur. Landbouw is wat de mens al tienduizenden jaren doet. Dus hup, naar buiten en de natuur in. Of het aanleggen van een (kleine) moestuin.
Vier levenslessen uit de (moes)tuin
- Focus op andere dingen
Bewegen, buiten zijn, de zon (als die schijnt) op het gezicht en de handen in de aarde: dat verlaagd alleen als het stresslevel in het lichaam. Bovendien geeft tuinieren je even een pauze in het drukke leven waarin we met zijn allen constant worden afgeleid. Steeds meer mensen ontdekken dat tuinieren helpt om ruimte in het hoofd te krijgen. Door zo in het moment bezig te zijn met bloemen, planten en groente, vergeet je anderen dingen. Er is zo veel te zien en dat is soms een fijne afleiding in het dagelijkse leven.
- Je hebt niet overal controle over
Overal controle over houden is in een tuin onmogelijk. Er gebeurt steeds van alles wat je niet kunt voorspellen. De natuur is grillig en heeft haar eigen agenda en omstandigheden. Het enige wat je kunt doen is de ideeën en de plannen bijsturen en accepteren. Net zoals het leven is, leert de natuur in de tuin dat we altijd een balans moeten vinden tussen dingen die goed gaan en dingen die niet goed gaan.
- Op een simpele en basic manier geeft tuinieren je iets om naar uit te kijken
Het ene seizoen volgt altijd op het andere. In de tuin leer je dat de tijd ook een cyclus is en tuinieren vraagt om een opeenvolging van gebeurtenissen die leiden naar een doel. Dat geeft rust. In de herft gaan we bij Verdeliet al nadenken over het volgende voorjaar.
Door met elkaar zo bezig te zijn in en rondom de tuin gedurende alle seizoenen van het jaar, zorgt het voor motivatie en het laat onze vrijwillige medewerkers in beweging komen. Zo leren we met zijn allen veel over bloemen en planten, maar ook over het leven en onszelf. Het motto van Verdeliet luidt dan ook niet voor niks: Doen, Delen en Beleven.Tuinieren geeft energie.
- Tuinieren geeft een goed gevoel
Tuinieren is niet altijd makkelijk. Je kunt dingen niet forceren in een tuin. Maar het mooiste is nog wel dat je geen geboren groene vingers of aanleg hoeft te hebben. Met tuinieren zie je resultaten van de handelingen die je hebt gedaan. Dat geeft iedereen een goed gevoel.
Hou je het liever simpel, heb je niet zo veel tijd of geen tuin?
Je kunt natuurlijk ook planten in potten houden (binnen of buiten) en bloembakken met kruiden of bloemen. Ook dat is tuinieren. Maar mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar Verdeliet, loop bij ons binnen op de Toermalijnlaan wanneer we open zijn. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwillige medewerkers.
Daarnaast kun je ons ook bezoeken, de kruiden- en moestuin, de speeltuin, de winkel (waar wij onze verse ecologische producten uit de tuin verkopen), de kas en de ontmoetingsruimte. Loop lekker rond bij ons, neem plaats aan de tafel en drink een kop koffie of thee met ons mee. Maar je bent ook meer dan welkom om een lekker plekje in de tuin te vinden, met bijvoorbeeld een heerlijk boek om in de natuur te lezen.