Het labyrint komt in alle tijden en culturen voor, vanaf het stenen tijdperk. Het

meest bekende labyrint is dat van Kreta, en veel mensen kennen het labyrint uit de kathedraal van Chartres. Het is een oeroud symbool, dat in zijn elementaire vorm een cirkel of spiraal was. Het is verbonden met de weg door het leven, met levenswijsheid en bezinning. Het labyrint is niet gebonden aan enige religieuze of culturele stroming, daarom kan het mensen altijd weer aanspreken.

Afbeeldingen van een labyrint zijn gevonden bij verschillende Indianenvolkeren, de vorm komt voor op moskeeën in Pakistan, het is in het landschap uitgestoken in Ierland, getekend in rotsen in Peru en op kerken in Italië. 

Op maandag 27 februari verzorgt Truce Soeter vanaf 19.45 uur hierover een lezing in bibliotheek Cuijk. De lezing gaat over de betekenis en de vele verschijningsvormen van het labyrint. Aan de hand van afbeeldingen wordt duidelijk hoe
labyrinten, cirkels en spiralen voorkomen in verschillende culturen en godsdiensten, en van alle tijden zijn. Hoe ze herkenbaar zijn in de natuur en hoe zij kunstenaars inspireren. En hoe ze in tuinen en landschappen worden aangelegd ter bezinning. Het wordt een lezing met veel plaatjes en foto's.

Dat een labyrint géén doolhof is en waarom dat zo is, zal in ieder geval ook duidelijk worden.