Wereldtuin Verdeliet wilgentenen jeugd vrijwillige medewerker doen delen beleven

Wat doe je als vrijwilligster bij Verdeliet en je krijgt 3 kleinzoons op vakantie? Natuurlijk ga je met hen naar Verdeliet om te laten zien waar jij zo graag werkt in de ecologische tuin. Dus alles bekeken en deskundige uitleg gekregen en dan weer naar huis. Maar dan moet je niet tegen onze vrijwillige medewerker Jac de Cock aanlopen, want dan blijkt dat de wilgenboog en de wilgenhutten in de speeltuin nog niet besproken zijn. 

En als dan de mogelijkheden van wilgentenen ter sprake komen, ben je bij Jac zeker aan het juiste adres. De jongens zijn dan ook binnen no time aan het vlechten. Wilgentenen zijn waterloten van wilgen. Waterloten zijn snelgroeiende twijgen die onstaan aan een boom of struik als deze de neiging vertoont zijn bladoppervlakte te herstellen. De waterloten onstaan uit knoppen. Wilgentenen worden gebruikt voor het vlechten van manden, schuttingen, borderranden, bogen, speel-wigwam als een wilg wordt geknot. Oftewel snoeien, maar bij wilgen heet dit knotten en is het verwijderen van de kruin van de boom. 



Met een ervaring rijker, alsmede een vogelvoedermand, twee slangenarmbandjes en een bosje wilgentenen gaat oma Gerry met haar drie gelukkige kleinzoons weer naar huis.