Nationale Tuinvogeltelling 2023

Van 27 januari tot en met 29 januari 2023 is het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling. Op deze dagen vraagt de Vogelbescherming iedereen om de vogels in hun tuin of op hun balkon te tellen. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie worden de volgens beter geholpen en beschermt. Doe jij mee? Het is leuk en nuttig! 

Hoe werkt het?

Aan de slag met de vogeltelling in 3 gemakkelijke stappen:

  1. Tel op vrijdag 27 januari, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Deze vogels die tellen helaas niet mee. 
    Uiteraard is dit leuk om ook op school, de kinderboerderij of met een groep te doen. In groepsverband kun je van tevoren tellen, op een moment dat het schikt. 

  2. Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
    Tellen vanaf uw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur van 30 minuten tellen, aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar u mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van uw 'telgrens' en overleg eventueel met uw buren (als zij ook gezellig mij doen) om dubbeltellingen te voorkomen. 

  3. Je telling geef je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogelstelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 30 januari in vóór 12 uur. 

De top 10 vogeltelling van 2021. 

In 2021 heeft de huismus de vogeltelling gewonnen met 514.993 tellingen. De mus won hiermee voor het vierde jaar op een rij. Op plaats twee stond de koolmees en op nummer drie de pimpelmees. Nieuwsgierig naar de gehele top 10? De Vogelbescherming heeft in de foto hieronder de top 10 van 2021 voor jou op een rijtje gezet. Zaten de vogels die jij vorig jaar hebt geteld ook bij deze top 10?