Jaarverslag Wereldtuin Verdeliet 2018
Wie zijn wij?

Een voedsel- en ontmoetingstuin aan de rand van de kleurrijke wijk De Valuwe in Cuijk. De naam Wereldtuin Verdeliet staat symbool voor een groene oase in een wijk waar vele nationaliteiten samenleven. Gestart vanuit een burgerinitiatief in 2013 is Verdeliet uitgeroeid tot een bloeiende vrijwilligersonderneming die duurzaamheid nastreeft. Er is een voedsel- en belevingstuin met een vijver en kruidentuin, een natuurspeelplek, een kas en een ontmoetingsruimte met een winkel waar groenten en kruiden van onze akker te koop zijn. 

Onze mensen

In 2018 telde Verdeliet 79 medewerkers (vrijwilligers) en 47 leden. De omgang met elkaar beschouwen wij als boeiend, leerzaam en inspirerend. Dat gevoel van doen, delen en beleven ervaren we tijden het planten, wieden en snoeien in de tuin en andere klussen; de grond is fantastisch, en de mensen ook!

De oogst

Onze ecologische moestuin bracht in 2018 een rijke oogst op, zoals 90 kilo tomaten, 150 courgettes en maar liefst 120 kilo bonen. Verdeliet verkoopt aan de poort en levert wekelijks verse groenten, aan het Cuijkse restaurant Smaak. Kloosterbrouwerij Toebes uit Sint Agatha komt dit jaar de hop oogsten die wij voor ze verbouwd hebben. Er zijn plannen om een speicaal honingbier te brouwen, waarvoor onze bijenstal de grondstof levert. 

Onze bijen

De bijenstal van Verdeliet werd dit jaar bevolkt door 3 bijenvolken die met elkaar (en de hulp van onze imkers) ruim 40 kilo honing produceerden. Aardig detail: de Streekschouwburg in Cuijk schenkt optredende artiesten een potje Verdeliethoning. 

Ons huis

Verdeliet is gevestigd op het terrein van een voormalige landbouwschool. Er zijn mooie en functionele ruimtes die worden gehuurd. We zijn blij met onze keuken -de Kookpit-, de gezellige ontmoetingsruimte en het atelier. We zijn heel trots op onze gerenoveerde kas die een heerlijk zitje biedt temidden van tomaten, komkommers en paprika's. De crowdfundingactie was een groot succes en leverde een schaduwdoek op voor de kas. 
Dankzij de helpende handen van onze medewerkers, wijkbewoners en mensen van buiten de wijk, plus de steun van fondsen waaronder DOEN, het Oranje Fonds en het Kansfonds, is het ons gelukt om een prachtig hoofdkwartier te realiseren. 

Wie en wat

De Wereldtuin verwelkomde in het verslagjaar 235 bezoekers en 788 deelnemers aan allerlei activiteiten. Een van die toppers is het Poëtisch Ontbijt in de kas, met optredens van dichters onder het genot van een gezond ontbijtje en live-muziek. Ook vorig jaar deed Verdeliet mee met de klussendag NLdoet. Verder was er veel aanloop tijdens de jaarlijkse open dag, de cursus ecologisch (moes)tuinieren en bedrijfsactiviteiten zoals de Community Dag voor medewerkers van Nutreco. Leerlingen van scholen zijn enthousiast over de voedingsles en praktijkles in de tuin. 

Dagbesteding

Samen met Stee-Okee en zorgboerderij De Cinquant is Verdeliet gestart met kleinschalige dagbesteding voor mensen die vallen onder WMO -de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er zijn zowel binnen als in de tuin legio klussen voor deze mensen en dat alles in een groene, open, ontspannen en veilige werksfeer. 

Ieder z'n vak

In de tuinwinkel van Verdeliet wacht een speciale kast vol hebbedingen op kijkers en klanten. De 'Ieder z'n Vak'-kast biedt met liefde gemaakte ambachtelijke producten; van kleding tot sieraden en keramiek. Minimaal 10 procent van de opbrengst uit verkoop van de vakken gaat naar Verdeliet

Samen doen

Wereldtuin Verdeliet werkt nauw samen met tal van organisaties, zoals het Verrassend Platteland van Cuijk, 'Een Goei Leven', Wijkraad de Valuwe, het Basis- en Voortgezet onderwijs, Sociom en Groei & Bloei.

Hoe doen we dat allemaal?

Wereldtuin Verdeliet weet rond te komen met de verkoop van groenten, kruiden, honing, huisgemaakte artikelen en de verhuur van ruimten. De inzet van de tijdelijke kwartiermaker is gesubsidieerd door het Oranje Fonds en Kansfonds. Verdeliet kan verder rekenen op eenmalige bijdragen en giften van particulieren, bedrijven en organisaties. Heel blij waren we met de incidentele subsidie van de gemeente Cuijk, die ons een mooi voorbeeld noemt van burgerparticipatie. In het verslagjaar 2018 boekte Verdeliet inkomsten van €66.878 tegenover €52.345 aan uitgaven, met een positief resultaat van €14.533. Dit bedrag gaan we in 2019 inzetten voor een nieuw groenteninformatie- en verkooppunt.

Onze vrienden

Donateurs hebben vorig jaar €882 in het laatje gebracht. Vereniging Verdeliet heeft een ANBI-status. Dat betekent dat giften fiscaal aftrekbaar zijn. Wil je mee bouwen aan Verdeliet? Kijk dan eens op onze website hoe je dat kunt doen.