Jaarverslag Wereldtuin Verdeliet 2017
Wie zijn wij?

Een ontmoetingstuin aan de rand van de kleurrijke wijk De Valuwe in Cuijk. De naam Wereldtuin staat symbool voor een groene oase in een wijk waar vele nationaliteiten samenleven. Gestart als burgerinitiatief in 2013 is Verdeliet uitgegroeid tot een bloeiende vrijwilligersonderneming die duurzaamheid nastreeft. Er is een voedsel- en belevingstuin met een vijver en kruidentuin, een natuurspeelplek, een kas en een ontmoetingsruimte met een winkel waar groenten en kruiden van onze akker te koop zijn.

Onze mensen

Verdeliet heeft ruim 60 vaste medewerkers en 40 leden. De omgang met elkaar beschouwen wij als boeiend, leerzaam en dus inspirerend. Dat gevoel van doen, delen en beleven ervaren we tijdens het planten, wieden en snoeien in de tuin en andere klussen; de grond is fantastisch, en de mensen ook!

De oogst

Onze ecologische moestuin gaf in 2017 een rijke oogst, zoals 90 kilo tomaten en maar liefst 110 kilo bonen. Verdeliet verkoopt aan de poort, levert groenten, kruiden en eetbare bloemen aan restaurant Smaak. Kloosterbrouwerij Toebes uit Sint Agatha verbouwt hop in onze tuin. Er zijn plannen om een speciaal honingbier te brouwen, waarvoor onze bijenstal de grondstof levert.

Bijen

De imkerij van Verdeliet wordt bevolkt door ruim één miljoen vriendelijke bijen. De bijenvolken produceerden vorig jaar maar liefst 50 kilo natuurzuivere honing. Aardig detail; de Streekschouwburg in Cuijk schenkt iedere optredende artiest een potje Verdeliethoning.

Ons huis

Verdeliet is te vinden op het terrein van een voormalige landbouwschool. Het gebouw is ingrijpend verbouwd. Er zijn nu mooie en functionele ruimtes die worden verhuurd. We zijn blij met onze keuken -de Kookpit-, de gezellige ontmoetingsruimte en het atelier. Speciale vermelding verdient de sfeervolle mozaïekwand die bij binnenkomst direct opvalt. En dan zijn we ook nog heel trots op onze gerenoveerde kas die een heerlijk zitje biedt temidden van tomaten, komkommers en paprika’s. Dankzij de helpende handen van medewerkers, wijkbewoners en mensen van buiten de wijk, plus de steun van fondsen waaronder DOEN, het Oranje Fonds en het Kansfonds, is het ons gelukt om een prachtige ontmoetingsruimte te maken.

Wie en wat

De Wereldtuin verwelkomde in 2017 564 bezoekers en 869 deelnemers aan allerlei activiteiten. Een van die toppers is het Poëtisch Ontbijt in de kas, met optredens van dichters onder het genot van een gezond ontbijtje en live-muziek. Ook deed Verdeliet mee met de klussendag NLdoet. Verder was er veel aanloop tijdens de jaarlijkse open dag, de cursus ecologisch (moes)tuinieren, de landelijke Burendag en bedrijfsactiviteiten zoals de Community Day voor medewerkers van voedselfabrikant Nutreco. Kinderen van basisscholen waren enthousiast over Groen Doen, een praktijkles in de natuur, net als de kleuters over de bijenles.

Dagbesteding

Samen met Stee-Okee –regionale aanbieder van dagbesteding- is Verdeliet gestart met kleinschalige dagbesteding voor mensen die vallen onder de WMO- de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er zijn zowel binnen als in de tuin legio klussen voor deze mensen, en dat alles in een groene, open, ontspannen en veilige werksfeer.

Ieder z'n vak

In de tuinwinkel van Verdeliet wacht vanaf dit jaar een speciale kast vol hebbedingen op kijkers en klanten. De 'Ieder z'n Vak'-kast biedt met liefde gemaakte ambachtelijke producten; van kleding tot sieraden en keramiek. 10 procent van de opbrengst uit verkoop van de vakken gaat naar Verdeliet.

Samen doen

Wereldtuin Verdeliet werkt samen met tal van organisaties en collectieven, zoals het regionale project ‘een Goei Leven’.

Hoe doen we dat allemaal?

Wereldtuin Verdeliet weet rond te komen met de verkoop van groenten, kruiden, honing, huisgemaakte artikelen en de verhuur van ruimten. De inzet van de tijdelijke kwartiermaker is gesubsidieerd door het Oranje Fonds. Verdeliet kan verder rekenen op eenmalige bijdragen en giften van particulieren, bedrijven en organisaties. Heel blij waren we met de incidentele subsidie van € 12.000 van de gemeente Cuijk, die ons een mooi voorbeeld noemt van burgerparticipatie. In 2017 boekte Verdeliet inkomsten van € 30.585 tegenover € 28.874 aan uitgaven, met een positief resultaat van € 1.710.

Onze vrienden

Donateurs hebben vorig jaar € 2.363 in het laatje gebracht. Vereniging Verdeliet heeft een ANBI- status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat giften fiscaal aftrekbaar zijn. Wil je mee bouwen aan Verdeliet? Kijk dan eens op onze website bij ‘Meedoen’ hoe je dat kunt doen.