Ledendag IVN Cuijk de Groene Overlaag

Op zaterdag 28 mei hadden we bij Verdeliet IVN Cuijk de Groene Overlaat op bezoek. Zij bezochten ons tijdens hun ledendag. Hoe zij het hebben gehad? En bij Verdeliet? Dit is te lezen in hun ledendag verslag dat op de website van IVN is te lezen:

IVN-Ledendag, 28 mei 2022

Na een paar saaie Corona-jaren, waarin er nauwelijks activieiten konden worden ondernemen, was er dan eindelijk ook weer een kans op een IVN-ledendag te organiseren. We bleven dit keer wel kker 'dicht bij huis', maar het programma was er niet bepaald minder interessant door.
Zo verzamelden zich op 28 mei een viertig tal leden, veelal met partner, bij de ingang van Verdeliet. Een ecologische voedsel- en ontmoetingstuin in de wijk de Valuwe in Cuijk. Het was inmiddels een uur of half 11, dus een prima tijd om met een kopje koffie of thee te beginnen en getegelijkertijd te luisteren naar wat algemene uitleg over de tuin. Verdeliet wordt gerund door vrijwilligers; er worden niet alleen ecologisch verantwoorde groenten gekweekt, maar er is ook aandacht voor (tijdelijk) kwetsbare mensen, die in de tuin, de kas, werkplaats of bijentuin kunnen meehelpen.
We werend in 4 groepen rondgeleid en konden met eigen ogen zien hoeveel creativiteit er ontplooid is (en kan worden) en hoeveel nuttige artikelen men weet te maken uit oude materialen die anders weggegooid zouden worden. Op diverse plekken kon je ervaren dat men er werkt volgens duurzaamheidsideeën die prima aansluiten bij die van ons IVN. De eerst stap voor een welhaast zekere verdere samenwerking werd al gezet via ons aanbod om mee te helpen de aanwezige bomen en struiken op naam te brengen via een paar 'bomenkenners' uit onze gelederen.

Na een slotrondje natuurlijk vruchtensap en de welverdiende bedankjes door onze Willem Hagenmeijers stapten we weer op de fiets, op weg naar de volgende bestemming: bomenkwekerij Ebben. Op het enorme en fraaie dakterras van Ebben's Inspyrium ging ons 'feestje' door. We konden ons al even vergaten aan de prachtige planten, bomen en struiken, de sfeervolle hoekjes en werden getrakteerd op koffie met wat lekker. Alsof het een heuse receptie was.
Daarna daalde we de wenteltrap af, pakten een lunchpakket mee en statpten in de gereedstaande grote gele schoolbus, die door eigenaar Toon Ebben zélf werd bestuurd en ons naar het landschapspark 'De Heerlijckheid' bracht. Dichtbij de Heeswijkse Kampen in Cuijk. Dit park, met talloze verschillende bomen struiken, is een soort 'showmroom' van het assortiment dat de firma Ebben kan aanbieden. En tegelijkertijd een soort 'cadeau' aan de gemeente Land van Cuijk. 
Toon stopte enkele keren met de bus en vertelde vol enthousiasme over de historie van het gebied en de verdere plannen, maar bovenal over de soortenrijkdom en de overwegingen bij de aanplant. Hij had aan de IVN-ers een dankbaar publiek, dat niet allen veel vragen had maar zelf ook rijkelijk strooide met wetenswaardigheden.
Aan het eind van de excursie stopten we nog even bij de mooi aangelegde poel waar we op 11 juni met schooljeugd in mogen vissen, op jacht naar kleine waterdiertjes tijdes de (nationale) IVN-Slootjesdag. 
Eenmaal teruggekomen op het dakterras, was het feestje nog niet voorbij. Want onder het genot van lekkere drankjes en hapjes kwam, speciaal voor ons, Stef Janssen (bomen-innovator, verbonden aan de TU Delft) uitleggen hoe je daktuinen moet ontwerpen en hoe je volgebouwde steden met slimme 'boomveren' kunt omtoveren tot groene oases, die de hittestress als gevolg van de klimaatopwarming kunnen helpen bestrijden. Om kwart voor 5 moesten we de dag (helaas) afbreken, maar konden we met 'bruine koppies' dankzij het fraaie weer, terugzien op een fantastische Ledendag. 
Dank aan de organisatoren van de IVN-Ledendag, Willem, Christine, Anita en Flip. 

Bedankt en leuk dat jullier er waren IVN Cuijk de Groene Overlaat! Met alle plezier hebben wij onze prachtige en ecologische tuin voor jullie Ledendag opengesteld. Wil je meer weten over de Slootjesdag, dat op zaterdag 11 juni plaatsvindt? Lees op de website van IVN Cuijk de Groene overlaat meer hierover.