Groene Water Wand Verdeliet duurzaam

De Groene Water Wand stond al een tijdje 'geduldig' te wachten achter het kippenhok, totdat ie aan de beurt was. Maar in juni van dit jaar was het dan zover en danzij de bezige handen van onze vrijwillige medewerkers uit de klus-, de tuin- en de moestuingroep staat er een mooie groene waterwand te pronken bij Verdeliet. Langzamerhand krijg de groene waterwand al meer en meer vorm, doordat de planten welke erin gepland zijn al aan het groeien zijn. 

De Groene Water Wand is ontstaan in het Land van Cuijk, uit een idee van Dorine Eppeing en Ingrid Langenhoff. Zij zijn al jaren bezig met klimaatadoptie. Zij heben samen met specialisten van de HAS Hogeschool Den Bosch onderzoek naar de optimale beplanting, substraat en irrigatie. Hiermee is een gebalanceerd systeem ontstaan dat goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte en langdurige droogte; de Groene Water Wand. 

De Groene Water Wand is een duurzame vervanging van een tradiotionele schutting of heg, tussen bijvoorbeeld twee woningen. Het is gemaakt van recycled kunststof en is zo ontworpen dat het water opvangt dat van het dak komt. De Groene Water Wand is een modulair systeem dat kan worden aangepast aan de wateropgave in een project en is zo ontworpen dat de regenwaterbuffer en het verbruik van het water door de beplanting in balans is. 

In de Groene Water Wand is een zelfregelend duurzaam systeem ingebouwd waardoor er niet gesproeid hoeft te worden. Het computerprogramma kan nauwkeurig ingesteld worden naar gelang de waterbehoefte van de planten. Zo wordt het regenwater bij Verdeliet opgevangen in een bassin en met behulp van druppelslangen verdeeld over de bakken van de wand. Als het regenwater op is, kan er grondwater in gepompt worden. De wand is gevuld met speciaal biologisch substraat en voor de beplanting is een plantenschema gemaakt. Voor een groot deel staan er nieuwe planten in, gecombineerd met planten uit Verdeliet haar eigen tuin en de wand zal nog verder aangevuld worden met planten uit eigen tuin.  

De wand heeft twee kanten, met verschillende ligging, die ieder een eigen invulling hebben gekregen. Zo hebben we bij Verdeliet rekening gehouden met de keuze van de planten (zon/schaduw), de hoogte, de vorm (bijvoorbeeld hangend), de kleur en de bloeitijd van de plant. Er is zand door het substraat gemengd waar we de kruiden in de wand hebben gepland, aangezien kruiden een armere droge bodem verlangen om te groeien en bloeien.

  • Kant A (kippenhok)
    Deze kant van de Groene Water Wand heeft een educatieve/productieve waarde. Hier staan zowel vaste bloeiende en groenblijvende planten en kruiden in, als eetbare 1-jarige groenten en planten. Zoals bijvoorbeeld aardbeien, bieslook, marjolein, bonenkruid, Oost-Indische kers, maar ook leliegras, varens, maagdenpalm en ooievaarsbek. En in het voorjaar worden er verschillende soorten sla, andijvie, radijs en rucola in geplant, die gegeten kunnen worden of we laten ze doorschieten zodat bezoekers kunnen zien hoe mooi groenten kunnen bloeien.
     
  • Kant B (moestuin)
    Deze kant van de Groene Water Wand heeft een meer esthetische waarde. Deze is vooral mooi om naar te kijken. Hier staan vaste bloeiende en groenblijvende planten in, zoals vlambloem, engels gras, purperklokje, scheefbloem, nagelkruid, vetkruid en zonneroosje. Maar ook nog enkele kruiden die bijen aantrekken, zoals lavendel, bergsteentijm en salie.

Kortom een duurzame afscheiding passend bij Verdeliet met welgeteld 3 functies; een systeem dat regenwater, groen én erfscheiding combineert. 

Voor meer informatie over de Groene Water Wand: www.groenewaterwand.nl