Bij Verdeliet vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Zo tuinieren we ecologisch en proberen we, daar waar het mogelijk is, zoveel mogelijk te hergebruiken. Om zo onze 'groene' steen bij te dragen aan een duurzame wereld, waarin de mensen, de aarde en de economie met elkaar in evenwicht is zonder de aarde uit te putten. Zodat toekomstige generaties ook (nog) in hun eigen behoefte kunnen voorzien, doordat een duurzame wereld rekening houdt met de toekomstige gebruikers. Graag delen wij dan ook met jou de twee nieuwe manieren van duurzaamheid welke wij toepassen in onze tuin bij Verdeliet: de brandnetelgier en een biologische filter voor de vijver.
Brandnetelgier
Achter de kas, aan de kruidentuin kant stond een groene container gevuld met water en een bos jonge zaadloze brandnetels. Deze container heeft 10 dagen op een kier opengestaan, waar de vrijwillige medewerkers van Verdeliet dagelijks met een stok de brandnetels door het water heen roerden. Dit roeren zorgde ervoor dat het gisten mogelijk werd gemaakt.
Vervolgens heeft Jac de Cock het vuil uit de gier gezeeft en de brandnetelgier ontdaan van de resterende plantenresten. Hij heeft hiervoor fijnmazige vitrage gebruikt, welke met een elastiek vastgezet wordt rond de bovenzijde van een emmer. De schone gier kan in een ton of terug in een schoon gespoelde container. Zodat er een voedzame meststof ontstaat, welke wekelijks bij de planten rond de voet mag worden toegediend. Of te vernevelen op de bladeren om de plant te versterken. Brandnetels zijn hiervoor ideale planten, omdat deze plant veel stikstof en mineralen bevat als ijzer, magnesium en kalium. Hierdoor zal het bodemleven sterk verbeteren, alsmede bladluizen en schimmels kunnen hiermee worden bestreden. De meststof is toepasbaar op de volgende planten:
- Koolplanten
- Tomaten
- Komkommers
- Prei
- Selderie
- Courgettes
- Aubergine
- Bessenstruiken
- Fruitbomen
- Zomerbloemen (eenjarig en meerjarig)
- Rozen
En te spuiten tegen:
- Bladluis
- Zwarte luis
- Koolvlieg
- Rupsen
- Wortelvlieg
- Selderijvlieg
Een bioogische filter voor de vijver
In maart-april 2024 hebben vrijwillige medewerkers Theo Roelofs en Hans Reitsma het “project vijver” op hen genomen. Inmiddels hebben zij de lisdodden die in de vijver stonden verwijderd, omdat het gevaar bestond dat de wortels hiervan door het folie zouden gaan steken. Verder zijn er aan de kopse kant van de vijver bij het eerste terras enkele “eilandjes” gecreëerd waar ze verschillende waterplanten op hebben gezet.
Sinds het begin is de vijver erg troebel. Theo en Hans zijn gaan nadenken hoe ze de vijver helderder zouden kunnen krijgen. Gelukkig kregen zij, in ruil voor een mooie bos Verdelietbloemen, een pomp aangeboden. Door deze aan te sluiten krijgt het water in ieder geval al meer zuurstof, waardoor de vijver helderder kan worden. Daarna zijn de heren begonnen met het maken van een biologisch filter. 'We hebben dit geprobeerd te maken van zoveel mogelijk restmaterialen. Als eerste hebben we drie zwarte kratten genomen en daar in de bodem meerdere gaten geboord. In de eerste, bovenste, bak liggen stenen die op het terrein verzameld zijn. In de tweede bak zitten schelpen die ook al aanwezig waren'. In de onderste bak zitten resten van netten die Hans van zijn buurman heeft gekregen (hij heeft een nettenbedrijf).
Het totale filter is op de kant geplaatst (aan de kopse kant bij het grote terras) en er is extra vijverfolie aangebracht. De pomp zorgt ervoor dat het water in de bovenste bak komt. Daar sijpelt het steeds verder door de verschillende bakken en kan het water steeds zuurstof opnemen. Verder zullen zich op de filtermaterialen bacteriën gaan nestelen. Deze bacteriën eten graag algen. Ook hierdoor hopen we dat de waterkwaliteit zal verbeteren en de vijver helder zal worden.