Artikel Glossy Sociom - Andre Bollen en Liesette Buskens - vrijwilligerswerk

Bij Wereldtuin Verdeliet komen niet alleen de gewassen, maar ook de vrijwillige medewerkers tot bloei. 

Wie door de poort binnentreedt komt terecht in een warm bad, kan zijn verhaal kwijt en een bijdrage leveren op zijn of haar eigen manier. Iedereen is welkom bij Verdeliet, ongeacht culturele achtergrond, leeftijd of talenten. "De tuin is niet het doel, maar het middel om mensen bij elkaar te brengen." 

Ze werkte nooit in de tuin, maar als ze getipt wordt over Verdeliet besluit Marsha van Lanen toch eens een kijkje te nemen. Ze komt terecht in een warm bad. Vanaf moment één voelt voelt ze zich thuis en kan ze haar ei kwijt, zowel door haar verhaal te delen als het werken in de tuin. Hier voelt ze zich weer nuttig, iets wat niet meer kan via haar werk. "Drie jaar geleden ben ik door een hersenbloeding in de ziektewet beland. Ik kwam thuis te zitten in een isolement. Van fulltime werken ging ik naar nul en dat viel mij zwaar. Mijn werk, als directeur van een organisatie die studenten met autisme begeleidt, was mijn passie. Helaas is het niet gelukt te reïntegreren in het werk." 

Marsha is in deze moeilijke periode op zoek om haar dag in te vullen. Bij Verdeliet vindt ze contacten en plezier waardoor ook weer een stukje zingeving terug komt. "Hier ben ik altijd welkom. Ik hoef er niet vijf dagen te zijn, maar op korte momentjes even wat doen in de tuin of een praatje maken, geeft al een fijn gevoel. Of het nu een goede of slechte dag is, ik voel mij goed als ik de poort uitloop bij Verdeliet. Het is voor mij een plek geweest om te onderzoeken wat wel ging. Het heeft bij de verwerking geholpen om weer perspectief te krijgen. Inmiddels ben ik samen met mijn man bezig om thuis een ongebruikt stuk land om te toveren in een voedselbos. Het plan is om een aantal mooie stilte plekken te gaan maken, die via de poort voor iedereen toegankelijk zijn." 

"Of het nu een goede of slechte dag is, ik voel mij goed als ik de poort uitloop bij Verdeliet."

Dat warme bad is ook herkenbaar voor André Bollen. De beroepskok komt          thuis te zitten na een mountainbike-ongeluk, waardoor een deel van zijn been verlamt raakt. "Gek werd ik van dat thuiszitten. Ik kwam bij lunchroom De Looierij via de dagbesteding. Daar heb ik 5,5 jaar gewerkt en ben toen door omstandigheden thuis komen te zitten. Ik werd getipt om eens iets anders te proberen en zo ben ik bij Verdeliet terecht gekomen. Daar kwam ik weleens om producten te bekijken en dat welkome gevoel kreeg ik toen al. De afgelopen periode heb ik veel gehad om hier bezig te zijn. Ik ben mijn zus onlangs verloren - in de al lastige coronatijd - en kon bij de Wereldtuin mijn gedachten verzetten en mijn verhaal delen." 

De verhalen zouden de oprichters van Verdeliet goed doen. De reden dat zij startten met het project was om een ontmoetingstuin te creëren waar iedereen welkom is. Wanneer zij in 2013 een 'go' krijgen om het braakliggende terrein van de oude landbouwschool te verbouwen, komt hun droom in vervulling. De afgelopen jaren groeide de tuin uit naar een sociale onderneming in het groen. Mensen kunnen er terecht om een workshop te volgen, of om ecologische groenten, kruiden en honing te kopen in het winkeltje.
Scholieren van het Merlet College komen elk jaar langs voor een les en met de komst van de Voedselapotheek kan men tegenwoordig ook terecht om zich te laten bijpraten over gezonde voeding en hoe die helpen bij lichamelijke klachten. Daarnaast zijn er meerdere activiteiten, zoals een tuinklussendag tijdens NL Doet, poëtisch ontbijt, Open Dagen en informatieve activiteiten op het gebied van natuur en duurzaamheid. 

"Iedereen wordt gewaardeerd, wie je ook bent en wat je ook doet, dát is Verdeliet."

"Doen, delen en beleven, dat is het motto", aldus coördinator Liesette Buskens, die niet twee keer na hoeft te denken als ze de vacature van de Wereldtuin-coördinator voorbij ziet komen. "Ik zag de oproep en belde meteen de voorzitter. Zelf kwam ik weleens bij Verdeliet, mijn man was hier imker en zelf hielp ik bij het organiseren van de open dag. Na de zomervakantie ben ik hier aan de slag gegaan en het is echt een voorrecht om hier te werken. In mijn functie ben ik overal bij betrokken. We vergelijken het binnen Verdeliet weleens met een boom: de medewerkers zijn de takken en bladeren en het bestuur de wortels. Daartussenin zit ik, de stam." 

Liesette benadrukt dat iedereen welkom is bij Verdeliet. "We hadden een gastvrouw en een gastheer die via ons naar een betaalde baan zijn gegaan. Scholieren komen hier, maar ook gepensioneerden en mantelzorgers die hier even bij komen tanken. Daarbij is iedereen even belangrijk: of je in de keuken staat of helpt in de tuin, kom je de hele week of een uurtje, het maakt niet uit. Iedereen wordt gewaardeerd, wie je ook bent en wat je ook doet. Dát is Verdeliet. Iedereen die hier iets doet, bouwt mee aan Verdeliet en beschouwen we als een medewerker. De opvatting is vaak dat mensen alleen iets komen halen bij ons als vrijwilligersorganisatie. Hier gaat het twee kanten op, een kruisbestuiving, medewerkers komen iets halen maar zeker ook iets brengen." 

"De uitdaging is om onze identiteit te behouden. We gaan preventief te werk zodat de buurt sterker wordt en dat mensen die hier komen elkaar versterken waardoor ze geen of minder een beroep hoeven te doen op hulp of ondersteuning van professionals. Het lukt om onze eigen broek op te houden met ondersteuning van de gemeente en sponsors, maar ook met verkoop van producten. Daarbij moeten wij ons niet laten leiden door financiële prikkels. Hoe Verdeliet nu is, waarbij wij vrij zijn van verplichtingen, maakt het zo'n succes." Marsha en André beamen dat, voor hen is de Wereldtuin één grote familie. "Sterker nog", zegt Marsha. "Ik denk dat als Verdeliet er niet was geweest dat we elkaar niet hadden ontmoet in het dagelijkse leven." 
"Dat is de kracht van Verdeliet", vult Liesette aan. "De Wereldtuin is niet het doel, maar het middel om mensen bij elkaar te brengen."

Wil je meer weten over Verdeliet en/of vrijwilligerswerk bij Verdeliet?
Loop gerust bij ons de tuin in. Wij zijn aanwezig op maandag, dinsdag en woensdag middag van 13.00 tot 16.30 uur, donderdag de gehele dag van 9.00 tot 16.30 uur, vrijdag ochtend van 9.00 - 12.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. 
Vind je het fijner om eerst een mail te sturen? Dat mag en kan uiteraard ook. Stuur jouw mail naar info@verdeliet.nl

Dit mooie artikel is geplaats in het glossy magazine van Sociom, eerder dit jaar. Lars Regeer heeft vanuit Sociom onze vrijwilligers geinterviewd en dit artikel geschreven. De prachtige foto's zijn gemaakt door Rens Hubers. Ben je nieuwsgierig geworden naar het magazine van Sociom? Bekijk het magazine hier.

Sociom brengt mensen in beweging

Sociom is een organisatie voor sociaal werk. Samen met de netwerkpartners van Sociom en vrijwilligersorganisaties werkt Sociom aan een samenleving waarin mensen zich thuis voelen, kansen krijgen én pakken. Sociom zet mensen in hun kracht, herkent talenten en brengt ze in beweging. De organisatie geeft aandacht en advies en biedt ondersteuning bij problemen. Daarnaast omarmt Sociom burgerinitiatieven en versterken deze met de kwaliteiten van sociaal werk. Sociom is altijd in de buurt. Sociom werkt voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en voor de gemeente West Maas en Waal. 

Bij Sociom werken resultaatgerichte professionals met ambitie en lef. Verbinders die middenin de samenleving staan. Zij vertrouwen op elkaars vakmanschap en hebben oog voor ieders talent en kracht. Bovendien geloven zij in een leven lang leren, daarom bieden we onze mensen ruimte en kansen om zich als professional en persoon te ontwikkelen.

Wil je meer weten over Sociom of vrijwilligerswerk? Klik dan hier op de website van Sociom.