presentatie Chinese cultuur wintersluiting verdeliet

Elk jaar is Verdeliet gedurende de winterse periode voor het publiek gesloten, deze periode duurt van half december tot medio februari. Om toch met elkaar in contact te blijven (want ook in deze winterse periode geldt het motto van Verdeliet 'Doen, Delen en Beleven') met elkaar is er voor de vrijwillige medewerkers en leden enkele keren in de week het hek van onze vereniging open gegaan voor een kop koffie, een praatje en om samen creatief bezig te zijn. De afgelopen winterse periode zijn er diverse workshops voor (en door) vrijwillige medewerkers met veel enthousiasme verzorgt.

Weefworkshop

Zo werd er op woensdag 17 januari een weefworkshop door de Weefkring Nijmegen georganiseerd bij Verdeliet. Er werd door enkele vrijwillige medewerkers ijverig gewerkt in een opgewekte sfeer. Om de beurt werd er een nieuwe techniek aangeleerd, met een prachtig, kleurrijk eindresultaat. Wat door iedereen mee naar huis werd genomen. De cursisten hebben deze workshop als heel positief ervaren en sommige vonden de workshop zelfs meditatief. 

Workshop wilgentenen vlechten

Voor degenen die graag creatief bezig wilden zijn waren er meerdere middagen waarop met wilgentenen allerlei leuke vlechtwerken konden worden gevlochten. Er was veel mogelijk: een winterkoning nestje, pindakaaspothouder. bloemenmandje, zonnebloem of een vogelvoedermandje. Vooraf werd er door vrijwillige medewerker Jac de Cock een uitleg gegeven over de betekenis van de wilg voor de natuur en mens, sinds 7500 jaar. 

Wist je dat?

  • De blaadjes van de wilg helpen tegen hoofdpijn? De blaadjes van de wilg worden verwerkt in aspirine.
  • Bijen de helft langer leven als ze het stuifmeel van de wilg eten. Zo gezond is deze boom soort. 

Deze weetjes en nog veel meer over het leven in en om de wilg door de jaren heen deelde Jac gedurende de creatieve middagen. Daarna is er aan de slag gegaan met het vlechten van de wilgentenen. Mooi om te zien hoe Verdelieters eraan werken! Veel dank  voor de hulp van Renske, Mariette en Nico deze middagen.

Presentatie Chinese cultuur

Eén middag in januari stond Verdeliet in het teken van de Chinese cultuur. Ook hier was veel enthousiasme voor en was de ontmoetingsruimte van Verdeliet gevuld met een hoop geinteresseerde vrijwillige medewerkers voor deze presentatie. 'Geweldig hoe Jac zich heeft ontpopt van leidinggevende boekhoudkundige tot leerkracht Engels met een eigen programma gedurende zijn tijd in China. Daar wist hij kinderen enthousiast te maken met hun eigen droom ('I have a dream' van Abba) en hoopte samen met hen dat deze dromen uitkwamen', aldus vrijwillige medewerkers AnneMiek de de presentatie bijwoonde. 

Er werden veel mooie foto's over het Chinese schoolleven, de natuur en de cultuur getoond deze middag. Met als intermezzo de pogingen die werden gewaagd om met stokjes een borrelnootje te pakken en deze op te eten. De middag werd afgesloten met een traditionele theeceremonie met echte Chinese thee. Deze thee was een gift uit China.