foto nieuwsbericht 29-6-2021.jpg
Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid?

Ontmoet je vooroordeel, ga in gesprek met levende boeken!

Op zondag 4 juli organiseren Biblioplus, Verdeliet en Europedirect een nieuwe editie van de Human Library. In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Bijvoorbeeld een vrouwelijke kickbokser, een monnik of iemand die in coma heeft gelegen.

Net als in een gewone bibliotheek, waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen. Levende boeken zitten op verschillende plekken in de weelderige groene tuin van Verdeliet klaar om hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek, waarin met respect voor elkaar alles gevraagd en besproken kan worden.
Deelname aan de Human Library is vrijwillig en de lezers dienen open te staan voor een gesprek. Het is een ontmoeting, waarbij het gesprek alle kanten op kan gaan, maar de basis voor het gesprek vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld 'Dakloos' of 'Transgender'. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als 'verhalen vertellen', maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. 

Durf jij het aan om je 'vooroordeel' te ontmoeten?

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Bij de Human Library gaan we er vanuit dat iedereen vooroordelen heeft. Dat is ook heel normaal. Het heeft te maken met categorisatie: alle informatie (hetgeen je zintuiglijk waarneemt) die je dagelijks tot je krijgt wordt beoordeeld en in een bepaald hokje gezet ofwel geordend. Het is in die zin een overlevingsmechanisme. Zonder categorisatie zou je waarschijnlijk snel gek worden. Wel is bewustzijn erg belangrijk. Zodra je je bewust bent van bepaalde vooroordelen die je hebt, kun je je handelen aanpassen. Daarbij is kennis dus de sleutel. En dat is precies waar de Human Library aan werkt. Door mensen uit verschillende leefwerelden met elkaar in contact te brengen leer je van elkaar. Het leidt zo tot een bijzondere uitwisseling van gedachten en vaak tot wederzijds begrip.
De doelen van de Human Library zijn: het creƫren van een ruimte voor dialoog en begrip, het bevorderen van respect voor mensenrechten, het delen van ervaringen van mensen die te maken hebben met stereotypering, vooroordelen, stigmatisering, uitsluiting en discriminatie en het ontwikkelen van een houding van openheid en acceptatie van mensen die 'anders' zijn.

Hoe leen je een levend boek?

Stap in de belevingswereld van een ander en reserveer jouw levende boek op Biblioplus.nl (klik op link). Blader door de catalogus en kies een Boek. Een vrijwilliger zal u op zondag 4 juli voorstellen aan het Boek.

Bibliotheek biblioplus

Human Library NL